Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лорер: Ръст на българската икономика

„Взели сме мерки за доставка на енергийни носители и се опитваме да ограничим енергийната зависимост на България от Русия. Това каза при посещението си в Шумен Даниел Лорер, министър на иновациите. Той откри нови технологични мощности в едно от големите местни предприятия и коментира цените на енергоносителите и нивото на инфлацията в България.

"Износът на България отново се увеличава. Индустриалното производство на България отново е рекордно в последните месеци. Така че, българската икономика доколко е била зависима от руски контрагенти или клиенти, явно е успяла да се пренастрои и в момента всички икономически показатели са много добри и за това състояние на нещата". Така министър Лорер коментира влиянието на военния конфликт в Украйна върху националното стопанство.

„Ще продължаваме подкрепата си за българската икономика, защото растежът и значи повишение на  доходите ни“ – каза в Шумен министър Даниел Лорер. По думите му, за първото тримесечие на тази година, макар и в ситуацията на война в Европа и сериозен ръст на инфлация, българската икономика бележи ръст от 4, 5 процента, което е добро постижение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна