Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте как е изглеждал храмът на Фортуна в римската колония Улпия Ескус

4
Снимка: НИМ

Посетителите на Националния исторически музей в София вече могат да се разходят виртуално в храма на богинята на щастието и късмета Фортуна. Сградата е част от някогашната римска колония Улпия Ескус край днешното село Гиген, близо до река Дунав. Виртуалната възстановка разкрива в най-малките детайли цялата пищност и красота на някогашния храм и вече е част от постоянната експозиция на НИМ.

Храмът на Фортуна (templum Fortunae) е бил разположен във Форумния комплекс на Улпия Ескус. Той е цялостно разкрит и проучен. Сградата е била изпълнена в коринтски стил. Според латински надпис храмът е посветен на римския император Комод (180 – 192г.) и е бил издигнат със средствата на “сдружението на занаятчиите” (collegium fabrorum) през 190 г..

Колонадата на вътрешния двор била украсена с фриз – архитрави с релефни глави на бик и гирлянди от лавър. Храмът се състоял от преддверие и култово помещение. Южната му фасада имала четири коринтски колони. Върху триъгълния фронтон са изобразени две Виктории, които държат лавров венец. Вътре, във венеца, е имало релефно изображение – вероятно глава на Медуза, която да предпазва от злото. Храмовият комплекс е разрушен от готите или от земетресение през 376-378 г.

Още любопитни подробности, свързани с  превратната история на Улпия Ескус ще откриете тук:

Съставил: Венета Николова

Снимки: НИМ

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна