Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги посети подножието на ледник Мармолада, където загинаха 7 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Италия Марио Драги посети селището Канацеи в подножието на ледника Мармолада, от който вчера се отчупи голям леден блок.

По последни данни, загинали  са 7 души, а 8 са ранени. Издирват се още 14 души, сред които трима чехи и един австриец. Президентът на Италия Серджо Матарела изрази съболезнования към семействата на загиналите.

На кратка пресконференция Марио Драги каза:

"Това е драма, която е непредсказуема, но със сигурност се дължи на климатичните промени. Италия скърби за жертвите. Трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че това, което се случи на Мармолада, няма да случва повече в Италия".

До момента са идентифицирани 3 жертви. Процесът е труден, защото загиналите са  обезобразени от сполетялата ги беда.

Поради опасност от нови срутвания, спасителните екипи използват дрон за оглед на района в търсене на изчезналите туристи. Някои от тях  се оказаха у дома.

Двама френски туристи са се спасили по чудо, тъй като на десетина метра от тях свличащата се маса лед и камъни отнесе група от хора.

Причината за срутването е разтопяването на леда, който губи спойката с глетчера. Кратерът, който се е образувал на ледника, е дълбок 60, широк 200 и дълъг 80 метра.

Планинският масив Мармолада  с едноименния ледник се намира на 3343 метра надморска височина и е известен като "Кралицата на Доломитите".  От месец май до сега, температурата там е спадала под нула градуса само пет дни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна