Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google преговаря с регулаторите в САЩ, за да предотврати потенциално антимонополно дело

Снимка: БГНЕС

Технологичният гигант Google на компанията-майка Alphabet Inc. води преговори с регулаторите, за да предотврати предстоящо антитръстово дело в САЩ, насочено срещу доминиращия му рекламен технологичен бизнес, съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл".

Водещата в света интернет търсачка предложи няколко отстъпки, включително създаване на отделна компания под чадъра на Alphabet за части от своя бизнес, които продават на търг и поставят реклами в уебсайтове и приложения, според информацията на финансово издание.

"Ангажираме се конструктивно с регулаторите, за да отговорим на техните опасения“, каза говорител на Google в имейл до агенция MarketWatch.

"Както казахме и преди, нямаме планове да продаваме или да излизаме от този бизнес и сме дълбоко ангажирани да предоставяме стойност на широк спектър от партньори -  издатели и рекламодатели - в силно конкурентен сектор“, добави говорителят на Google. "Строгата конкуренция в рекламните технологии направи онлайн рекламите по-подходящи, намали таксите и разшири възможностите за издатели и рекламодатели“, посочи още той.

Министерството на правосъдието на САЩ отказа коментар на информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Разследващите от правосъдното министерство са предприели изчерпателен преглед на обвиненията, че Google злоупотребява с ролята си както на брокер, така и на аукционер (продавач на търг) на цифрови реклами, за да сключва сделки за сметка на конкурентите.

Разследването може да доведе до съдебно дело това лято, според което рекламните технологии на Google са антиконкурентни, казаха източници на финансовото издание.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна