Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски удар взе 20 жертви в Централна Украйна, съобщи президентът Зеленски

| обновено на 14.07.22 в 18:46
Пожарникари гасят унищожени в атаката коли, Виница, 14 юли 2022 г.
Снимка: Министерство на извънредните ситуации на Украйна

Русия подложи на ракетен обстрел град Виница, на около 200 километра югозападно от Киев, в централната част на Украйна и причини смъртта на най-малко 20 цивилни граждани, сред които 3 деца. Над 50 души са тежко ранени.
Виница е далеч от фронтовите линии в Донбас и в Южна Украйна и обстрелът е бил целенасочен, заявиха властите в Киев. 5 крилати ракети "Калибър" са изстреляни от подводница в Черно море. Две от тях са засечени от зенитни батареи, но останалите 3 са поразили сгради и автомобили в града:
"Днес сутринта руски ракети удариха Виница, обикновен мирен град. Крилати ракети поразиха две обществени сгради, има и други разрушени къщи и един медицински център. Горяха автомобили и трамваи. Това е акт на руски терор. Това не са хора, а скотове".
Володимир Зеленски - президентът на Украйна - произнесе тези думи по време на видеообръщението си към участниците в конференция в Хага за военните престъпления на Русия. Той я нарече "държава убиец" и настоя за създаване на специален международен трибунал, в който да бъде съдена за нападението си срещу Украйна.
От Москва още няма обяснение за обстрела на Виница.
По-рано обаче руският заместник външен министър Андрей Руденко даде поредния знак, че Русия е готова за преговори. Условията обаче са Украйна да приеме статут на неутрална, необвързана и неядрена държава и да признае "съществуващите териториални реалности", включително че Крим е руски, а Донецката и Луганската народна република са независими.
В окупираните части на Запорожието междувременно наложената от Русия местна управа обяви, че през септември ще проведат референдум за присъединяване към Русия.








БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна