Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти отново тръгват по "Неотъпкана пътека"

От четвърти до седми август ще се проведе четвъртото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“. Концертите са в красивото и самобитно родопско село Ковачевица, както и в град Гоце Делчев. Тази година там отново ще се съберат заедно български музиканти, част от които работят в чужбина, и чуждестранни гости.

Организатори на събитията са цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков - артистични директори на фестивала, пианистката Лора Чекоратова - председател на фондация „Неотъпкана пътека“, и певицата Мариана Карпатова. Всички те ще се включат в концертната програма.

Този път акцентът е върху музиката на Франция и произведения, вдъхновени от културата на тази страна. Затова сред поканените гости са Никола Тюлие - арфист от Филхармонията на Френското радио, японската композиторка Юко Уебаяши, която живее във Франция, както и флейтистката Керъл Уинсенс - преподавателка в престижното училище „Джулиард“ в Ню Йорк. Поканени са още кларинетистът Вангел Тангъров, виолистът Румен Цветков и виолончелистът Александър Сомов.

Специален гост на „Неотъпкана пътека“ и в това издание ще бъде композиторката Добринка Табакова, която пристигна от Лондон. Тя е „кръстница“ на фестивала и съмишленик на идеята му. Ще прозвучи нейната творба „Морени“.

Първият концерт - на четвърти август - е в Неврокопската митрополия на град Гоце Делчев от 19.00 часа, а останалите изяви ще бъдат в ремонтираното читалище „Светлина“ в село Коваченица.

Преди началото на фестивала имаше съпътстващи прояви, обединени от мотото „Пътеката е Ваша“ – обучение по хорово пеене за младежи в състава „Пеещи сърца“ с ръководител Мариана Карпатова, и концерти на този ансамбъл в различни социални домове и институции.

Лора Чекоратова разказа подробности специално за слушателите на „Алегро виваче“. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна