Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Росен Рашков: "Америка за България" е инвестирала пари в потресаващи мащаби

Адвокат Росен Рашков
Снимка: Личен архив

"Акцентът пада върху фондация "Америка за България", защото фондацията е наляла пари в огромен мащаб. Събрахме нишките и видяхме потресаваща картина на мащабите, в които са инвестирани средства".

Това каза пред БНР адвокат Росен Рашков. В рамките на три месеца неговата кантора е проучвала и анализирала дейността на неправителствената организация от създаването ѝ у нас до днес.

Той допълни, че има опасност, ако бъдат изпълнени определени условия, вероятно да бъдат реализирани и различни състави на наказателния кодекс по случая:

"Не е ясно какви са критериите за отпускане на средствата. Не е ясно дали се изисква насрещно поведение... Субекти с даден авторитет, преследвайки външна цел, участват във формирането на общественото мнение и влияят върху процесите в страната".

В предаването "12+3" адвокат Рашков посочи, че за 14 години фондацията е финансирала с големи суми медии, съдебна власт, образование, включително фондация, в която основните лица са с образование по философия и те са щели да се борят с организираната престъпност, като организират обучение на прокурори от специализираната прокуратура.

"Недопустимо е да се позволява на чужди субекти да влияят по такъв начин и в такива мащаби на българското общество".

Програма "Хоризонт" потърси за мнение и представител на "Америка за България", но към момента на интервюто с адвокат Рашков никой не се отзова на поканата.

Интервюто с адвокат Росен Рашков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.