Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството разглежда възможността за възобновяване на доставките от "Газпром"

Росен Христов, сужебен енергиен министър
Снимка: Министерски съвет

Служебното правителство разглежда възможността за възобновяване на доставките на природен газ от "Газпром", заяви министърът на енергетиката Росен Христов.

"Няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата", каза Христов в интервю за Би Ти Ви.

"Условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени и към други европейски държави и които тези държави изпълняват. Тоест, ние няма да се отклоним от европейската политика, ние няма да приемем условия различни от тези, които имат Германия и другите водещи държави от ЕС. Има вече направени анализи на всички рискове, така че ако започнем преговори, ние ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да бъдат стабилни, на оптимална цена и с максимална сигурност", заяви енергийният министър.

Министър Христов каза още, че няма да обвързва България с дългосрочни договори за доставка на газ, а ще се опита да подсигури достатъчно количества за периода до края на тази, а "в идеалния случай" - и за следващата година.

"Газпром" спря доставките за България в края на април, след като предишното правителство отказа да плаща за синьото гориво в рубли.

По-рано днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов предупреди, че интерконекторът с Гърция може и да не заработи до края на октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна