Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски обвини Русия, че използва АЕЦ "Запорожие" за ядрено изнудване

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа "Запорожие", за да упражнява ядрено изнудване спрямо целия свят. Според Киев руски части са обстрелвали района на централата, докато властите в Москва също обвиняват украинските военни, че са подложили на обстрел Запорожката АЕЦ. 

"Никой друг не е използвал атомна централа толкова очевидно, за да заплашва целия свят, както и да поставя условия. Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно, за да изгоним окупаторите от територията на атомната централа "Запорожие". Това е въпрос на световен интерес, а не просто украинска нужда", заяви Зеленски.

Той също така предупреди представители на украинското правителство да не разкриват пред репортери военната стратегия на Киев. Предупреждението му идва, след като "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" цитираха неназовани украински служители, които потвърдили, че украинските сили са осъществили взривовете в руската авиобаза в Крим, припомня агенция Ройтерс. 

"Колкото по-малко подробности разкривате за нашите планове за отбрана, толкова по-добре ще бъде за прилагането на тези планове", подчерта украинският президент в традиционното си обръщение, публикувано на официалния му уебсайт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени