Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали ниското ниво на Дунав няма да подскаже подобни показания на вота в Русе?

Русе ще излъчи 8 народни представители в бъдещото 48-о Народно събрание. На последните два избора за парламент Русе беше градът, който стана шампион в излъчване на депутати от нови формации.

За да спечелиш изборите в града на свободния дух трябва да си сформирал нова партия. Рейтингът се вдига като черешовите води на Дунава, но няколко месеца по-късно нивото на доверие и симпатия спада така здраво, че корабите или засядат в плитчина, или просто чакат нова вода.

Сега да говорим с числа - през 2017 г. ГЕРБ спечелиха на своя страна 31.42% от русенци. През юли миналата година изгря звездата на ИТН, които взеха 29.52%, а само четири месеца по-късно с досущ същия резултат пък ги биха ПП. Ето го доказателството - трябва да си нов и различен, за да те изберат в града на модерността.

Ако приемем, че държавата ни е кораб, който плава с ясен курс нагоре по Дунава, към сърцето на Европа, то му трябва: 1. вода, разбирай свобода; 2. двигател, разбирай идеи; 3. гориво, разбирай избори. Така работят и корабоплаването, и демокрацията - sans changement! (бел.ред. "без изменение").

Какви са политическите пристрастия на русенци преди поредните предсрочни избори и дали ниското ниво на Дунава няма да подскаже на социолозите подобни показания в гласуването, слушаме от репортажа на кореспондентката ни Ася Пенчева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна