Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаас Нот от ЕЦБ може да подкрепи вдигане на лихвите със 75 базисни пункта следващата седмица

Клаас Нот, член на УС на ЕЦБ и шеф на Нидерландската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Клаас Нот заяви във вторник, че "клони към" повишаване на лихвения процент със 75 базисни пункта на заседанието през следващата седмица (на 8-и септември), добавяйки обаче, че е "отворен за дискусия" със своите колеги.

Той посочи, че "не е убеден", че връщането към неутралните лихвени нива би било достатъчно за стабилизиране на икономиката и че не трябва да се изключва "известно превантивно затягане на лихвите".

През юли ЕЦБ повиши депозитната си лихва с 50 базисни пункта до нулевото ниво, като доскоро се очакваше подобно по размер повишение на лихвите и през септември, но все повече анализатори, търговци и централни банкери, включително Нот, изказаха аргументи за обсъждане на по-голямо увеличение от 75 базисни пункта.

"Европейската централна банка трябва бързо да нормализира лихвените проценти, тъй като инфлацията може да продължи да се повишава и вдигането на лихвените ставки до т.нар. "неутрално ниво", което нито стимулира, нито забавя икономическия растеж, може да не е достатъчно", каза Нот, който е и управител на Нидерландската централна банка.

"Бързото нормализиране на лихвените проценти е съществена първа фаза и не трябва да се изключва известно превантивно по-сериозно повишение", каза той на събитие на Danske Bank, предаде Ройтерс. "Разширяването и задълбочаването на нашия проблем с инфлацията поражда необходимостта от решителни действия", подчерта членът на ЕЦБ.

Според него, като първа стъпка банката трябва да върне лихвените проценти на неутралното ниво - някъде между 1% и 2% до края на настоящата година, но той "не е убеден", че това ще бъде достатъчно и може да е необходима рестриктивна политика.

Клаас Нот предупреди, че забавянето на икономиката е неизбежно тази година и че инфлацията може да бъде "значително над целта на ЕЦБ" през 2023 г.

Той смята, че има рискове във възходяща посока по отношение на инфлацията, включително от по-високите цени на храните и енергията, по-слабото евро, огромните бюджетни разходи и растящите очаквания.

Една рецесия, която все повече се счита за базов сценарий, предвид намалените газови доставки, ще ограничи възходящия ценови натиск, но Клаас Нот твърди, че това само по себе си няма да е достатъчно.

"Дори това икономическото забавяне да се материализира, това само по себе си е малко вероятно да върне инфлацията към нашата цел в средносрочен план“, каза той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна