Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопоставен съветник на Ердоган подаде оставка след обвинения в корупция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставен член на управляващата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган подаде оставка след поредица от обвинения в корупция, отправени от избягал престъпен бос, предава АФП.

Осъденият престъпник Седат Пекер си спечели популярност в Турция, като използва YouTube и Twitter, за да обвинява високопоставени членове на екипа на Ердоган във всичко - от подкупи до контрабанда на наркотици и дори убийства.

Смята се, че Пекер се укрива в Обединените арабски емирства, а миналата седмица бе конфискуван разкошният му имот в Истанбул.

51-годишният Пекер открито признава, че е престъпен бос и твърди, че в телефона си има уличаващи доказателства срещу високопоставени служители, за които се твърди, че имат контакти с турския престъпен свят.

Повечето му видеоклипове събират милиони гледания.

Последните му публикации в Twitter от миналия уикенд обвиняват редица длъжностни лица, че са искали подкупи от компании, търгуващи на фондовата борса.

Една от тях е свързана с Коркмаз Караджа - член на ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган и член на президентския съвет за икономическа политика.

Караджа заяви в Twitter, че "продължаващата неморална кампания за линчуване от страна на тролове в социалните медии" вреди на здравето му и съсипва семейния му живот.

"Този линч, който достигна до прекрасните ми дъщеря и съпруга, отново се превърна в заплаха за здравето ми. По тези причини подавам оставка от поста си", заяви той късно във вторник.

Караджа отрича обвиненията и твърди, че никога не се е срещал с хората, споменати от криминалния бос.

Друг съветник на Ердоган, замесен от Пекер, подаде оставка миналата неделя.

Популярността на Пекер се дължи отчасти на ораторските му умения и на признанието му, че е виновен за много от същите престъпления, в които обвинява правителството.

Неговите твърдения допринасят също така за нарастващото усещане за правителствено разхищение и корупция през второто десетилетие на управлението на Ердоган.

Ердоган дойде на власт, обещавайки да изкорени подкупите, които опорочиха светските правителства през 80-те и 90-те години на миналия век.

Но социологическите проучвания показват, че в навечерието на парламентарните избори догодина обществеността обвинява партията на Ердоган в същите лоши практики.

Тази седмица основните опозиционни партии в Турция поискаха официално разследване на последните твърдения на Пекер.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна