Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Методи Савов - за оцеляването в Зоната на смъртта и извън нея

4
Методи Савов, 2022 г.
Снимка: Красимир Андонов




През 1984 г. Методи Савов и партньорът му Иван Вълчев са сред петимата българи, които изкачват Еверест по най-трудния маршрут - Западният гребен. Единият от тях - Христо Проданов, загива на слизане, а другите четирима правят пълен траверс, станал извествен по света като Българския траверс - изкачват се от запад и слизат от юг. Постижение, което остава без повторение вече близо 40 години.


На път към Еверест - февруари, 1984 г.

На слизане Методи Савов и Иван Вълчев са принудени да изкарат една нощ на открито в т.нар. Зона на смъртта, на невероятната височина от 8750 м, без допълнителен кислород, а после и да слязат до Базовия лагер. Експедиция, която води до ампутация на част от ходилата на един от най-силните български алпинисти Методи Савов.


Методи Савов

Какво кара хората да оцелеят и само инстинкт ли е това? Защо някои оцеляват, а други не, и само за късмет ли става дума? Такива въпроси поставя документално-игралният филм с работно заглавие "Оцеляване", чийто сценарист е редакторът в новините на програма “Хоризонт” Таня Иванова. Оператор е проф. Красимир Андонов, а БНР е медиен партньор на проекта. В него ще бъдат представени няколко истории за оцеляване в планината.

След експедицията

Интервюто с Методи Савов можете да чуете в звуковия файл. В него са включени и записи от Златния фонд на Българското национално радио. 
Проектът се осъществява и с подкрепата на Българската национална телевизия. Архивните снимки са предоставени от Българската телеграфна агенция.

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна