Изотопия

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво да кажат. Онези, които обичат да плават в бури, напъват мишци и неутрони и събират сили.

Защото „Изотопия“ е автономия за слушане.

Бъдете будни и радиоактивни всеки четвъртък от 22:05 до 24:00 часа по „Хоризонт“. С вас ще се редуват да будуват два екипа:

Лора Търколева и Иван Нотев;
Лъчезар Вълев, Константин Мравов и Веселин Димитров.

Публикации

Имало едно време един дебел робот и един умен чатбот

ChatGPT реагира за секунди. Винаги прави уговорката, че е езиков модел, основан на изкуствен интелект, няма лични преживявания или вкусове, но може да представи по-обща идея как рецепта за крафт бира да бъде създадена. След..

публикувано на 27.03.23 в 17:29

Там, където животът може да бъде сладък и за хората, и за птиците

Може ли историята на червеногуша гъска да вдъхнови хора от единия до другия край на България? Гъската, за която разказваме в "Изотопия" , се роди в началото на март, но никак не е дребна като посестримите си. Заема цяла..

публикувано на 27.03.23 в 12:50

Истории от музея - може ли танцът на учени и артисти да повиши осъзнатостта за климатичните промени?

Наука и изкуство застават рамо до рамо в Националния природонаучния музей към БАН  в мисия да повишат информираността за климатичните промени.  3D-мапинг и артистична резиденция между биолози и дигитални художници целят да запознаят повече хора с..

публикувано на 25.03.23 в 12:35
Полицейското куче Роки от Берковица

Да бъдеш Роки, но не Балбоа

Помощно средство , което след време се бракува – такава е терминологията в полицията, когато става дума за кучета на служба . Не защото инструкторите и водачите им не ги уважават или не са привързани към тях – напротив...

публикувано на 20.03.23 в 22:20

Със скоростта на шамар към жълтия килим

Цялата история, озвучена подобаващо и звездно, чуйте в звуковия файл. Снимки: ЕПА/БГНЕС

публикувано на 11.03.23 в 21:13
Джеймс Дойл

Джеймс Дойл: Културата оказва влияние върху целия ни живот

NFT или в буквален превод – "незаменим тоукън", е уникален запис на различни видове съдържание – снимки, видеа, аудио файлове . Най-рано, тоест от няколко години, от въпросните уникални записи се възползват артистите в дигиталните изкуства...

публикувано на 11.03.23 в 12:23
Малки лодки и фелука (вид ветроход) на пристанището в залива Златния рог, Константинопол (днес Истанбул), Турция, 1912 г.

"Архивите на планетата" - когато човешкото око беше достатъчно за добра фотография

Какво е общото между цветните снимки на България от началото на 20. век, Франция, телевизора и картофите? Общото се крие в личността на Албер Кан, роден на 3 март през 1860 г. Френският банкер филантроп стои зад "Архивите на планетата" –..

публикувано на 03.03.23 в 16:20

"Не стреляйте по 48-ото НС, то толкова може." Артистичен поглед към отишлия си парламент

48-ото Народно събрание остава в историята с много драматизъм и заслужили артистични изпълнения . В този парламент на преден план изпъкнаха театрални заложби и философски уклон. Един от характерните белези на вече разпуснатия парламент бяха..

публикувано на 09.02.23 в 14:39

Веселин Ханджиев – от спасената принцеса в Karateka до спасението на трона в Knights of Honor II

Въпреки това първата му голяма любов е "Цивилизация", която го завладява около 20-ата му година. "Спомням си първия ми досег с нея, играл съм почти 48 часа без прекъсване , толкова бях очарован. На следващия..

публикувано на 07.02.23 в 21:14

Планинското обиталище като дом, творческо ателие и местопрестъпление

Какво сме постегнали или запуснали край язовирите Широка поляна, Беглик и Батак в Западните Родопи ? Може ли да ни бъде уютно в и мп ровизираните лагери "Бивак Айляк", "Ной" и "Пивница При Бай Дон" ? Какво..

публикувано на 07.02.23 в 14:14