Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на световните фондови борси заради високата инфлация във водещите икономики

Фондовите пазари в цял свят регистрираха понижение, реагирайки на опасенията, че по-високата от очакваната инфлация в САЩ ще принуди Фед да продължи с повишаването на лихвите, предава АФП.

Най-силен спад отбеляза борсата в Лондон, след като инфлацията във Великобритания се задържа на рекордни за последните 40 години, макар да беше регистрирано известно забавяне през август.

В Токио индексът Nikkei загуби 2,8%, а акциите на борсата в Хонконг също поевтиняха с над 2 пункта след съобщенията, че китайският конгломерат Fosun е поставен под наблюдение от държавните регулатори.

В САЩ инфлацията през август беше 8,3% - по-висока от очакваните 8% и това също засилва страховете на инвеститорите.

Глобалните потребителски цени растат от месеци, обусловени от инвазията на Русия в Украйна и това повишава разходите за енергия и храна, като влияние върху този процес оказва и прекъсването на веригите за доставки, породено от локдауните заради Covid в Китай.

След последните данни за инфлацията в САЩ някои инвеститори дори прогнозират, че следващото увеличение на Фед може да бъде цял процентен пункт.

Агресивното затягане на лихвените проценти от страна на централните банки в световен мащаб подкопава икономическата активност, тъй като потребителите и фирмите са изправени пред по-високи плащания по кридитите.

В Обединеното кралство инфлацията се забави до 9,9% през август, но остана почти двуцифрена. Новината доведе до поскъпване на паунда заради очакванията за ново повишение на лихвения процент следващата седмица от Bank of England.

Всичко това засилва опасенията на инвеститорите, че инфлацията се оказва по-трудна да овладяване, отколкото се очакваше първоначално, отбелязва "Франс прес".


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени