Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Виктор Пасков и като поет

Снимка: ciela.com

Трябваше да минат 13 години от смъртта на Виктор Пасков, за да разберат дори (по)читателите на Балада за Георг Хених", "Германия, мръсна приказка" и други белетристични негови произведения, че големият ни писател и филмов сценарист е пишел и стихове.

За пръв път пред българските читатели най-доброто от непубликуваната досега лирика на Пасков, излиза с обикновеното, но казващо много заглавие – "Стихотворения".

За селекцията издателство "Сиела" се е доверило на съвременните ни творци Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Иван Ланджев.

"Самият аз имам дълбоко лично отношение към работата на Виктор Пасков, към неговата проза. Когато дори не съм мечтал да бъда автор един ден, много исках да съм като него", призна в ефира на Радио София Захари Карабашлиев. Дори дипломната му работа в университета е била върху прозата му.

Карабашлиев разказа, че веднъж преводачката Мари Врина и бивша съпруга на Пасков му казала, че у дома ѝ са ранните стихове на писателя.

Това провокирало интереса му и неговото любопитство за популяризиране в издание.

"Прекарах часове в дома му и разгръщах неговите тетрадки. С Жоро Господинов и Иван Ланджев се чудехме защо не ги е публикувал, защото някои от стихотворенията са много зрели. Има вероятност да е искал да влезе в литературата със сериозността и таланта си на прозаик. Мотивите, които се срещат в тези стихове на Пасков, по-късно срещаме развити в прозата му", коментира Карабашлиев.

По думите му при оформлението на изданието художникът Дамян Дамянов е успял да представи това, което по-трудно прозира в думите, дал е една странична гледна точка към стиховете.

"С тази книга искахме да създадем памет за Виктор Пасков и като поет", обобщи Захари Карабашлиев.

С него разговаря Ива Дойчинова.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна