Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 8 до 30 октомври Синелибри среща зрителите със забележителни артисти, режисьори и писатели от цял свят

Снимка: https://www.cinelibri.com/programa

На 8 - ми октомври започва кино-литературния фестивал Синелибри - единственият, на който се прожектират филми, направени по книги.  Това е осмото издание.

Между 8 и 30 октомври зрителите ще се срещнат на живо със забележителни артисти от цял свят – режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти. Организаторите обещават бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, уъркшопи. „Преоткритото време“ е мотото на фестивала тази година и чрез него се отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман „По следите на изгубеното време“.  

Очакват ни 23 дни кино, събрали в себе си 60-те най-добри филмови адаптации на изминалата година, каза пред БНР директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн: 

„Осмото издание на Синелибри ще се открие в зала 1 на НДК с дългоочаквания игрален дебют на Теодор Ушев – фантастиката „φ1.618“.  Празничната церемония по откриването на фестивала ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. Непосредствено след церемонията зрителите в зала 1 ще присъстват на въпросната ексклузивна прожекция на филма на Тео Ушев, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“, обясни той в ефира на предаването „Нещо повече“.

Филмът на Теодор Ушев „φ1.618“ е адаптация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Оператор е Емил Христов, чието име пък се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“. Историята на „φ1.618“ ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните – безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб „Пумпал“. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров.  

Филмът е копродукция на България и Канада. Реализира се с финансовата подкрепа на Национален филмов център. На голям екран ще има прожекции от 25 ноември.  

Синелибри предвижда още една грандиозна премиера в зала 1 на НДК. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма на 21 октомври. След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година драматургът и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да предложи екранизация на още една своя хитова пиеса. Жаклин Вагенщайн разказа и за състава на журито на Синелибри тази година: 

„Прожекции в рамките на осмото издание на международния кино-литературен фестивал Синелибри ще има освен в София, в още 6 български града до 30 октомври – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна