Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ДКК алармират: Липсват суровини за производството на поръчана вече продукция във ВМЗ

ВМЗ Сопот
Снимка: ВМЗ Сопот

За липса на суровини за производството на поръчана вече продукция във ВМЗ Сопот алармираха Венцислав Димитров, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания, и Иван Зангочев, председател на Съвета на директорите на ДКК.

Според ръководството на ДКК цената на суровината се увеличава, като това може да доведе до липса на печалба. Същевременно освободеното ръководство на завода отхвърли всички обвинения за лош мениджмънт.

Дружеството със специална продукция ВМЗ Сопот ("Вазовски машиностроителни заводи"  ЕАД) е в структурата на ДКК. А след проведените разговори с ВМЗ става ясно, че най-големия техен проблем е смутеният процес за доставка на суровини за възложената продукция и изпълнението на съществуващи договори.

Сега суровината трябва да се изкупува на завишени цени, заяви изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров: „Може да се стигне до суми, надхвърлящи10 милиона лева. Това ще бъде или на загуба, или без търговска печалба.

Между 180 и 200 милиона лева годишно печели ВМЗ Сопот от своята продукция

Иван Зангочев, председателят на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, коментира: "Целият процес с покупка на материали изисква време и поради тази причина данните, които се изнасят, понякога създават грешно впечатление. Ние ще имаме такава информация и тогава ще може да кажем как е била изпълнен производствената програма на дружеството, тъй като в момента информацията, която имаме, е непълна все още".

Също днес бившето ръководство на ВМЗ Сопот отхвърли всички обвинения. Иван Иванов - бивш изпълнителен директор на "ВМЗ" ЕАД, заяви: "Заводът е разплатил по времето, когато ние сме го ръководили, повече от 35 милиона лева по доставки. А тези хора, те не познават ВМЗ, те са си разхождали костюмчетата от портала до директорския кабинет. Аз наследих завода с 10 критични доставки, оставих го с 2 критични доставки. Имахме решение до средата на месец септември да бъдат решени, за съжаление, нас ни освободиха по-рано".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна