Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преоткритото време е във фокуса на "Синелибри 2022"

Кино-литературният фестивал се открива на 8 октомври в зала 1 на НДК

Снимка: cinelibri.com

Традиционният фестивал "Синелибри" тази година ще се проведе между 8 и 30 октомври. Събитието се очаква с нетърпение не само от киноманите, но и от хората, които обичат качествената литература.

В програмата са селектирани над 35 фестивални филми от Кан, Венеция, Торонто, Берлин, анонсират организаторите.

В конкурсната програма има 10 премиерни заглавия. Това са кинотворби, базирани на литературни произведения, припомни в ефира на Радио София Надежда Московска, директор "Маркетинг и комуникации" на издателство "Колибри".

Председател на журито е режисьорът Камен Калев. Членове са нашумялата френска писателка, драматург, сценарист и режисьор Аманда Стерс, Ясмин Пучи – италианска филмова и театрална актриса и тв водеща, Марио Григоров – филмов композитор и пианист, както и френският писател Оливие Бурдо.

  • Празничната церемония по откриване на осмото издание на международния кино-литературен фестивал ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК и ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. 

След това зрителите ще присъстват на ексклузивна прожекция на антиутопичната приказка „φ1.618“, дебют в игралното кино на режисьора Теодор Ушев, адаптация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Двете водещи роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова.

Освен в София, прожекции от фестивалните заглавия ще има в още 6 български града: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

По същото време ще има дигитално издание на фестивала. 

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна