Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийска премиера на сръбското предложение за "Оскар"

Силно българско участие във филма "Мрак" на Душан Милич

Душан Милич
Снимка: Art Fest

Сръбският режисьор Душан Милич е у нас, за да представи най-новия си филм "Мрак", в който има и силно българско участие. Лентата е посветен на последиците от войната в Косово. Днес стана ясно, че "Мрак" е сръбското предложение към Американската киноакадемия за номинациите за "Оскар".  

Този филм е вдъхновен от истинска история. Преди няколко години бившият сръбски президент Борис Тадич се появи пред Съвета на ООН, за да прочете едно писмо, написано от момиче от Косово – Слободанка Тасич. В това послание бяха описани тежките условия, в които девойката и семейството ѝ живеят след началото на военния конфликт на Балканите през 1999 година. Тя разказва как бронирана кола я кара до училище, където са останали едва три деца, а всяка вечер има отчайващото усещане, че целият свят е забравил за нея и семейството ѝ.  

Кадър от филма

Историята за последиците от войната в Косово е разказана в рамките на 108 минути през очите на 11-годишната Милица, която живее някъде в планината в имот, заобиколен от гъста гора заедно с майка си и дядо си и ходи на училище с танк на мироопазващите сили, ръководени от НАТО KFOR. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасните писъци, които се чуват в гората.  

"Мрак" е копродукция между Сърбия, Дания, Италия и България. Душан Милич е автор и на сценария на филма, освен че го режисира. Той казва, че след войната в Косово много семейства и от двете националности – сърби и албанци, са били разединени, уплашени и съсипани, както физически, така и душевно. Убеден е, че никой е нямал нужда от тази война: 

"Определено не съм очаквал, че ще пуснем филма в ситуация на нова война! Излъчването му се отложи с 1 година заради Covid пандемията и се оказа, че сега го пускаме в една напълно нова ситуация в света, която е много злощастна.  

Посветих този филм на баба ми, която почина в годината, когато завършихме филма. Бях изключително близък с нея и затова ѝ го посветих. Иначе идеята за филма ми хрумна преди 6-7 години, но в киното никога не знаеш кога ще получиш финансиране. 2-3 години писах сценария и развивах идеята. През 2018-а година получих финансиране, а 2019-а започнахме реално работа по филма. 

Лично аз смятам това за най-добрия си филм от четирите досега, но може би това е заради сюжета, заради темата.  

Разказах историята през очите на едно невинно дете и мисля, че това беше единственият и най-адекватен начин, защото ако го направиш през очите на възрастен, ще стане съвсем различно. Затова го направих чрез това момиченце и нейното семейство, които са в една изключително враждебна среда и тя се отразява много тежко върху тяхната психика. И въпросът в целия филм е дали тази заплаха е реална, или тя е въображаема. Но и в двата случая страха си го има и в крайна сметка се оказва, че няма значение дали заплахата е реална, или въображаема – страхът, който те преживяват, е съвсем реален".

Копродуцент на филма "Мрак" е Стефан Китанов. Двамата с Душан Милич се познават отдавна, защото роденият в Белград режисьор е един от авторите на сценария на филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, режисиран от Китанов.

Оператор на филма "Мрак" е Кирил Проданов, който стои зад лентите "Блаженият", "Ирина", "Живи комини", "Радиограмофон".  

"Мрак" тръгва в българските киносалони от 23 септември. Премиерно ще се излъчи тази вечер от 20 часа в Дома на киното

Душан Милич остава у нас още няколко дни, защото ще представи филма си лично пред публиката в Перник, Варна, Велико Търново и Габрово.  

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Art Fest

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени