Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър инвестира 100 млн. евро в иновационен бизнес център

Снимка: архив

Над 100 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на иновационен, изследователски и бизнес център в кипърската столица Никозия, реши правителството. Предстои обявяването на тръжна процедура за избор на стратегически инвеститор за изпълнението на мащабния проект.

Бъдещата зона за иновации и предприемачество ще бъде разположена на около 80 000 кв. метра в централната част на Никозия, на територията на бившия Държавен панаир.

На почти 75% от площта ще бъдат изградени офиси и други споделени работни пространства, изследователски, иновационен и бизнес център.

Проектът предвижда също така модерни изложбени и конферентни зали.

В определената територия влизат още хотел, заведения за хранене, магазини, спортни съоръжения.

Зелени площи и парк ще заемат други 45 000 кв. метра.

Целта е да се създаде обща среда, която насърчава иновациите, научните изследвания, трансфера на знания и технологии, подпомага сътрудничеството между предприемачите и учените, посочиха от Министерството на финансите.

Очаква се до май 2024 г. да приключи целият процес по избор на стратегически инвеститор за изграждане на необходимата инфраструктура.

На него и на организациите, бъдещи потребители, правителството предоставя финансови стимули, данъчни облекчения и други преференции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна