Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вълшебна стая" в Русе лекува психологически травми на деца и възрастни

Юлия Головко
Снимка: Ася Пенчева

"Вълшебна стая" за терапия на деца и възрастни, претърпели психологически травми, отвори врати в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе.

Русенското сдружение "Еквилибриум" започна работа по методика, създадена за хора, претърпели тежки психологически травми, от доцента по психология на Ровенския държавен хуманитарен университет Виктория Назаревич. Ръководител на проекта, основен практически психолог, арт-терапевт, специалист по неврографика и превенция на сексуалното насилие над децата е Юлия Головко. Тя е украинка и от пет години живее и работи в България.

"Децата са най-ценното. Ако ги изпуснем сега, после няма нищо. Проектът е нов, няма го никъде. Травма за децата е липсата на дом, взривовете, сирените, бомбите. Децата изведнъж остават без дом, събуждат се, бягайки".

Стаята е пълна със стотици плюшени играчки. Всяка от тях си чака човека, на когото да помогне - дете или възрастен, без значение. В Социалния комплекс Головко вече работи както с деца, така и с възрастни

"Попитах една майка какво не ѝ достига в живота. Тя каза - "Нежност, защото трябва да съм като мъж - да пазя децата". Има деца, които питат дали могат да бият играчките, да ги хвърлят. Аз насърчавам да вземат играчка, която може да ги освободи от агресивните емоции. Едно момиче избра тюлен, хвана го за опашката и го удари в стената, след което започна да се усмихва и се успокои".

Методът във "Вълшебната стая" вече е дал добри резултати и в работата с младежи от Сирия, докарани от граничните власти в Спешния център. С тях общуването било трудно заради езиковата бариера, но с помощта на рисунките и играчките психоложката намерила пътя към равновесието на емоциите им.

"Всички вътре в себе си сме деца. Всички имаме травми от детството. Детето вътре в нас, ако се чувства в безопасност, ние ще можем да се справим с всички ситуации в живота", допълва още Юлия Головко.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени