Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Иванов: Можем да атакуваме третото място в групата

Снимка: Sportal.bg

Бившият капитан на националния ни отбор по волейбол и настоящ анализатор Николай Иванов смята, че женският ни тим има реални шансове да прескочи груповата фаза на Световното първенство. Утре възпитаничните на треньора Лоренцо Мичели ще изиграят първия си мач от Трета група – от 20 ч. срещу Германия. Останалите отбори са на САЩ, Сърбия, Казахстан и Канада, а само първите четири в класирането продължават в следващата фаза. 

"Лично моите очаквания са в положителна насока, имайки в предвид, че отборът върви в една възходяща линия. Отчитайки че се пребори с доста силна конкуренция и остана в Лигата на нациите. Това според мен даде един допълнителен стимул на момичетата. Още повече с включването на Елица Атанасиевич, един опитен състезател и като капитан на отбора вече нашият тим ще изглежда по доста по-различен начин на това първенство. И аз лично се надявам да направят едно добро представяне. В тежка група сме, има два изявени фаворита, но останалите отбори мисля, че са преодолими и спокойно можем да атакуваме третото място в групата. Напълно реални са шансовете ни за класираме“, заяви Николай Иванов.

Той коментира и завръщането в състава на Елица Атанасиевич, както и отсъствието на невъзстановената от контузия Жана Тодорова. "Елица е разпознаваема фигура в европейски и световен мащаб. Един от топ състезателите в последното десетилетие и ние я имаме в нашия отбор. Вече с нова енергия мисля, че има какво да даде за националния отбор. Така че нейното участие в отбора ще бъде от голямо значение.

Много съжалявам, че така се случиха нещата с Жана Тодорова. Тя е един истински боец, имал съм възможността да работя с нея, но това е професионалният спорт. Пожелавам й бързо възстановяване. А що се отнася до младата Мила Пашкулева – върху нея ще падне една отговорна тежест, като дебютантка на голямо първенство. Отговорен пост. Но силно се надявам да получи голяма подкрепа от по-опитните момичета и да може да извлече максимума от тази голяма възможност“, добави Николай Иванов.

"Първите мачове на големи първенства винаги са много тежки. Може и нещата да не се случат по най-добрия начин, но това не трябва да ни отчайва. Отборът е добре подготвен, видяхме и срещу Корея. Генерално за нашия волейбол представянето на мъжете беше малко негативно. Това носи своите рефлекси навсякъде по веригата. Но не би трябвало и не е редно да натоварваме с негативизъм един отбор, който тепърва започва едно световно първенство. В женския волейбол разпределението на силите е малко по-различно. Погледнато реално даже нашият женски отбор е по-напред в класациите на Европейската и на Международната федерация. Така че да се абстрахираме от това, какво е било при мъжете, да се фокусираме върху жените и да се надяваме на добро развитие на нещата“, завърши бившият капитан на България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени