Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ковачът" – вечната тема за изкушението да имаш всичко

| обновено на 26.09.22 в 11:10

Вечната тема за изкушението да имаш всичко, но да дадеш душата си, изкарва сенките на показ във филма "Ковачът" на Десислава Чутуркова. "Ковачът" е невербален филм по мотиви на Братя Грим. В него един много способен ковач е изкушен от силите на злото да продаде душата си в замяна, на което ще получи безкрайно богатство. Сделката гласи, че дяволът ще дойде при него след три години, с надеждата, че тогава ковачът ще се е пропил напълно и вече няма да има никакви сили да се бори с него.

Актрисата Десислава Чутуркова, създателка на частната театрална формация "Нагоре по стълбата" и преподавател в НАТФИЗ, за първи път представя късометражен филм на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. Идеята за филма идва от неин състудент Мариян Дулчев. Във филма се разискват вечните теми, казва Чутуркова. "Ковачът" може да се определи като театър на сенките, но за големия екран.  В един момент решихме, че словото е излишно и наблегнахме на зрелищните и визуалните решения, всичко се случва зад платно, споделя режисьорът. Звукът от действията изостря сетивата и въображението, а думите не липсват, обясни още тя.

Основната идея е да се засили усещането на зрителя, че мистичното е живо, че всичко се случва зад екрана. 

Развръзката и спасението идват с молитвата.

Даниела Стойнова разговаря с Десислава Чутуркова, а филмът можете да гледате днес, 26 септември от 14 часа във Фестивалния и конгресен център:




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна