Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха надгробна плоча на Яна Язова 48 години след смъртта ѝ

Снимка: sofia.bg

На гроба на Яна Язова бе поставена паметна плоча и бе проведено Възпоменание в присъствието на изследователите на писателката Петър Величков и Атанас Димитров, кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Мирослав Боршош.

"Ние дължим на писателката и поетесата Яна Язова да съхраним нейната памет. Дължим го на човека, който не се примири със системата, който беше наказан по най-жестокия за един творец начин – да не бъдат издавани неговите творби по време на комунистическото управление – и отказа да стане идеолог на комунистическата партия", отбеляза Фандъкова.

Още по темата:

Негово Преосвещенство белоградчишкият епископ Поликарп отслужи възпоменателна литургия, а актрисата Силвия Лулчева прочете едно от последните стихотворения на поетесата "Ще бъда!..."

Язова умира при неизяснени обстоятелства през 1974 г. и е погребана в Централните софийски гробища, но на гроба ѝ до този момент нямаше поставена надгробна плоча с нейното име.

Кметът Фандъкова съобщи, че Столичната община има и други инициативи, свързани с паметта на Яна Язова. Предвижда се да бъде поставена пейка с нейната фигура до любимия ѝ Софийски университет.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна