Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Членовете на Инспектората към ВСС могат да продължат работа след края на мандата си

| обновено на 27.09.22 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд излезе с ключово решение, с което обяви, че независимо от изтеклите си мандати членовете на Инспектората на Висшия съдебен съвет продължават да изпълняват правомощията си до избора на нови. Решението е взето с три особени мнения. То е ключово, защото на 3 октомври изтича мандатът на настоящия състав на Висшия съдебен съвет, но последното Народно събрание не избра своите 11 представители в т.нар. политическа квота.

Решението не засяга казуса с Висшия съдебен съвет, но и правосъдният министър, и главният прокурор вече коментираха, че то ще бъде взето предвид при обсъждане на въпроса с непопълнения състав на следващия състав на Съвета.

Съдебният инспекторат е с изтекъл мандат от април 2020 година. Четири парламента дори не направиха опит да открият процедура за избор на нови инспектори. Според неофициалните обяснения - заради трудното събиране на необходимите поне 160 гласа подкрепа, а Върховният административен съд реши да се обърне към Конституционния съд едва тази пролет.

Как се стигна до решението

Решението идва две години и половина след края на четиригодишните мандати на съдебните инспектори и петгодишния мандат на главния съдебен инспектор - време, през което се смениха четири парламента, които дори не направиха опит да открият нова изборна процедура.

Отделно някои от решения на инспекторите бяха атакувани в съда, защото са постановени след края на конституционно определените им мандати.

Сега мнозинството в Конституционния съд слага край на спора за нелегитимност.

"Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания.

Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на основния закон“, пише в дипспозитива на решението.

На особено мнение са били съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов и Янаки Стоилов.

Макар постановено по повод мандатите на съдебните инспектори, решението се чакаше и заради кризата с Висшия съдебен съвет. Мандатът на настоящият състав изтича на 3 октомври, но миналият парламент така и не избра своите 11 представители в т.нар. политическа квота.

Юристи прогнозират, че по аналогия със Съдебния инспекторат и членовете на Висшия съдебен съвет ще продължат да кадруват и след края на мандатите си.

Според служебния правосъден министър Крум Зарков диспозитивът на решението дава отговор и той е, че и след тази дата кадровият орган ще продължи да функционира в сегашния си състав. Той напомня, че парламентът е органът, чиято отговорност е да избере както нови инспектори, така и да допопълни състава на Висшия съдебен съвет.

"Действията на Конституционният съд днес не могат трайно да предотвратят конституционна криза, която неминуемо ще настъпи при ново бездействие на Народното събрание утре", написа във Фейсбук Зарков.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.