Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 септември 2022 г.

Академичният симфоничен оркестър на НМА с концерт посветен на Деня на музиката

Солист е Николай Маринов, диригент - Георги Белчев

Снимка: НМА

Тази вечер (28 септември 2022 г.), в Националната музикална академия можем да чуем концерт на Академичния симфоничен оркестър с диригент Георги Белчев, студент от класа на проф. Ивайло Кринчев. Концертът е посветен на Световния ден на музиката – 1 октомври.

Солист е пианистът Николай Маринов от класа на проф. Борислава Танева, който е отличен с много национални и международни награди. Имал е изяви в Карнеги хол в Ню Йорк, както и в най-големите зали в Париж и Лондон. Той е трикратен носител на наградата на Министерството на културата, която се присъжда за високи творчески постижения. В предаването „Радиокафе“ Николай Маринов разказа каква е програмата за концерта тази вечер.

„Пред публиката днес ще представим изцяло програма от Бетовен. Ще започнем с Петия концерт на Бетовен, във втората част ще се чуе Симфония № 2 в ре мажор“, каза пианистът.

Той обясни и какво е да свири с диригент, който също е студент.

„Диригентът е голям професионалист, въпреки крехката му възраст. Справя се наистина отлично с тези огромни, мащабни произведения и се радвам, че има такива млади хора в България“, разказа Николай Маринов.

Защо е избрал да учи в София, а не в чужбина и подробности за изявите на пианиста, можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна