Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на руската златодобивна компания "Полиметал" подаде оставка след само шест месеца на поста

Снимка: polymetalinternational.com

Рикардо Орсел, един от последните западни ръководители, управляващи руски бизнес, се оттегли от поста председател на листваната в Лондон и Москва златодобивна компания "Полиметал" (Polymetal), посочи "Файненшъл таймс".

В четвъртък компанията съобщи, че Орсел, който беше назначен за неин председател през март след напускането на други чуждестранни директори, е подал оставка от борда само след шест месеца. Оттегля се и Джакомо Байзини, който беше в борда на миннодобивната компания от 2018 г.

Главният изпълнителен директор на "Полиметал" Виталий Несис каза, че компанията планира да започне да търси техни заместници възможно най-скоро. "Много съм благодарен на Джакомо и Рикардо за техния ценен принос към развитието на компанията и корпоративното управление", посочи той.

В борда на Polymetal остават петима неизпълнителни директори, четирима от които бяха назначени през март 2022 г.

"Файненшъл таймс" напомня, че компанията "Полиметал" не е поставена под директни западни санкции, но руските производители на метали като цяло срещат трудности при продажбата на злато в Лондон и на други пазари на Запад.

Миналата седмица златодобивната компания обяви, че отменя изплащането на дивиденти. Нетният дълг на групировката нарасна до 2,8 млрд. долара през първата половина на 2022 г. спрямо 2 млрд. долара в края на март.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна