Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще гласуват ли сънародниците ни в засегнатите от урагана Йън райони в САЩ?

Представителите на българските общности в засегнатите от урагана Йън части на САЩ имат желание да проведат изборите в неделя, въпреки че е обявено извънредно положение и въпреки че командированите от външното ни министерство представители в секционните комисии не могат да пристигнат навреме заради затворени пътища и отменени полети.

В писмо до външното ни министерство ЦИК предлага варианти как да протече изборния ден. 

"Ако не могат да бъдат попълнени с предвидените резерви или с други, предложени от общността лица, комисиите да работят в намален състав - от трима, вместо от петима членове. Съответно като упълномощени от министъра лица да бъдат определени представители от местната общност. Да се провери дали предаването на машината от Сейнт Питърсбърг ще може да бъде извършено в присъствие на техник от "Сиела Норма" и ако не може да бъде осигурено това, съответно да бъдат дадени инструкции на членовете на СИК как да процедират", каза Елка Стоянова, член на ЦИК.

Посолството ни във Вашингтон е в непрекъснат контакт с членовете на комисиите в САЩ и утре ЦИК ще излезе с решение за гласуването в засегнатите от урагана секции. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна