Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват докторантските програми в INSAIT

Снимка: Добромир Видев, БНР

През октомври започват докторантските програми в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT. 10 души, част от които от България, ще получат 36 000 евро годишна стипендия за изследвания по компютърни науки и изкуствен интелект.

6 от тези 10 човека са българи. А само един от тях е от български университет, каза проф. Мартин Вечев:  

"Чужденците, има един от Украйна, един от Русия, Канада".

Учени от два от водещите в света швейцарски университета ще помагат за изследванията. Има и преподаватели от Масачузетският технологичен институт, „Карнеги Мелън", „Йейл“. 

"Започват да работят с тези учени, с които трябва. Двама в изкуствен интелект, един за квантовите компютри, двама, трима ще работят компютърно зрение. Това, което се вижда, е че Инсайт успява да привлече изключително силни студенти по систематичен начин, който досега никога не се е случвал в България, според мен - от Оксфорд, от Единбург. Ако това се подкрепи от бизнеса, от правителството, продължава да се подкрепя и да не се пречи, INSAIT наистина ще изпълни мисията си да създаде нещо, което не съществува в Източна Европа".

Софийският университет е част от проекта. За него подкрепа са дали DeepMind - изследователското подразделение на Google и Amazon Web Services, частни български предприемачи. Споразумението за Института беше ратифицирано от парламента през 2021-ва година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна