Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колата на шефа на криминалната полиция на Германия е в Казанлък

7
Снимка: Кристина Русева

Знаете ли, че автомобил на криминалната полиция на Западна Германия... се намира в Казанлък? При това, автомобилът е много ценен, защото е единствена бройка - направен е специално за главния началник  на криминалната полиция на ФРГ! Автомобилът е марка "Volkswagen PASSAT 32 B". Негов притежател е  Тодор Петров от Казанлък.

"Всичко в него си е оригинално - кожения салон, кутия за автомат МР 5, радиостанцията, телефона,  сигналната лампа... Боядисан е в цветовете на германската криминална полиция - бяло и зелено, а логото му с три лъва, един над друг - е гербът на Велико Търново", разказва собственикът. Според него, това лого е избрано за лого на германската криминална служба от 1984 г.

"На задната седалка стои и оригинална халба за бира, която е 5-ата бройка от 5000 халби, произведени специално за служителите на криминалната полиция. Автомобилът е бил на служба от 1987 до 1992 г., когато влиза в България", допълва Тодор Петров. 

Навсякъде, където участва в ретропаради у нас и в чужбина, автомобилът печели грамоти и отличия. За това допринася и оригиналното представяне  - с куфарче с пари, заловена пратка наркотици, ограничителни полицейски ленти, очертано местоположение на жертви на престъпление... Последното му участие е било на изложение в Сърбия.

Германската полицейската кола е третата в колекцията от стари автомобили на фотографа от областта на мебелния дизайн, след "Порше 924 S" от 1987 г. и два автомобила "Поло" от 1985 и 1989 г. 

На днешния ретропарад на автомобили в парк "Артилерийски" Тодор Петров и неговият полицейски автомобил предизвикаха огромен интерес и много старозагорци си направиха снимки за спомен с полицая и автомобила на някогашния шеф на западногерманската криминална полиция....

Чуйте интервюто със собственика на полицейската кола германската криминална полиция в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна