Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уелс, Шотландия и Северна Ирландия искат среща за "хазартния" бюджет

В същото време повече от 50 000 души вземат участие в най-голямата жп стачка за годината
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В съвместно писмо финансовите министри на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия поискаха спешна среща с британския министър на финансите Куази Куартенг за обсъждане на незабавни действия за прекратяване на негативните последици от обявения от него минибюджет.

Три от съставните части на Обединеното кралство – Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, които се самоуправляват, смятат, че плановете на правителството за разходите е "хазартен акт", който ще изправи страната пред десетилетие на строги икономически ограничения.

Това последва след като премиерът Лиз Тръс и финансовият министър Куази Куартенг отново заявиха, че нямат намерение да се отказват от фискалните си планове, които освен, че вече породиха трусове по финансовите пазари, могат и да доведат до сериозно орязване на обществените разходи.

Всичко това става в навечерието на годишния конгрес на управляващата Консервативна партия. Торите се събират от утре за 4 дни в Бирмингам, като отказаха на призивите на опозицията за спешно свикване на парламента заради кризата.

В същото време повече от 50 000 души вземат участие в най-голямата жп стачка за годината. Влакове почти не се движат, най-вече между големите градове, в резултат на координираните стачни действия на четири профсъюза. Трудовият спор е за заплащането и условията за работа. На 5 и 8 октомври са планирани нови 24-часови стачки.

Днес е и втори ден на 48-часовата стачка на служителите в Кралските пощи. Недоволство назрява и от влязлото от днес в сила увеличение на цените на енергията

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна