Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз Трети няма да участва на годишната конференция на ООН по въпросите на климата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети няма да участва на годишната конференция на ООН по въпросите на климата в Египет през ноември, потвърдиха от Бъкингамския дворец. 

Имаше спекулации, че кралят, който водеше активна кампания по въпроси на опазването на околната среда, ще присъства на срещата в курорта Шарм-ел-Шейх и това ще бъде първото му пътуване в чужбина, откакто стана монарх. 

Потвърждението за това, че няма да пътува за Египет между другото дойде на фона на информации, че премиерът Лиз Тръс и нейни съветници на „Даунинг стрийт“ са казали на краля, че не трябва да участва. Твърди се обаче, че продължава да има обсъждане дали има други начини той да окаже подкрепа за климатичната конференция. 

Източник от „Даунинг стрийт“ коментира, че е „идеята, че премиерът може да дава нареждания на краля е абсурдна“. 

Като принц на Уелс Чарлз присъства на поредица от климатични конференции на ООН, а на последната в Шотландия произнесе ключова реч при откриването й. Той си извоюва репутация на водещ глас в областта на околната среда, способен да обединява лица и организации както от обществения, така и от частния сектор. 

Много е вероятно да е имало интензивни дискусии за участието му тази година, особено в момент, когато на климатичната криза се гледа като на „политически въпрос“ от някои и като крал се очаква той да бъде политически неутрален.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна