Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 25,58% е избирателната активност в страната към 16:00 часа

Снимка: БГНЕС
25,58% е избирателната активност в страната към 16:00 часа, обявиха от Централната избирателна комисия. Точно същият процент на избирателна активност към 16:00 часа беше отчетен от ЦИК и на предходните парламентарни избори, проведени на 14 ноември 2021 г.

Към този час в 23 МИР София е най-висока избирателната активност – 33,95%.

Най-ниска е активността в Кърджали – 19,72%

Висока избирателна активност се наблюдава в Монтана и в Стара Загора.

Около 40 сигнала са постъпили в ЦИК за агитация или резултати от изборите в социалните мрежи, както и от граждани, които се оплакват от членове на комисии. Няма констатирани сериозни нарушения, посочиха от ЦИК.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов: "В София  - 23 район, е единственото място, където са гласували над 30 на сто от избирателите. Това, освен всичко друго, е необичайно за нашите избори. В София не помня случай да е била рекордна, в който и да е софийски район".

Седем жалби и 66 сигнала са постъпили в ЦИК и са обработени към 17.30 часа днес в Централната избирателна комисия. С решения вече са установи и три нарушения на медии, които са публикували на сайтовете си социологически проучвания и е указано те да бъдат свалени.

С четири броя към 19 часа нарастват машините за гласуване, които са излезли от строя, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Така че общо машините, които не работят и са по една в секционна избирателна комисия, респективно са преминали на гласуване с хартиени бюлетини са 32. Най-сериозният проблем е в четеца на машините – на 11 машини от тези 32 е преустановено гласуването поради това, че четецът на смарткартите не работи. Следващите са проблемите с принтерите, или изобщо не е стартирала машината."

ЦИК съсредоточава вниманието си към края на изборния ден в 20 часа, но е възможно някъде по места да се гласува и до 21 часа, ако пред изборното помещение има още желаещи. Техните карти ще бъдат събрани и те ще могат да гласуват.

Четири са сигналите за една и съща секция в "Младост" в София за подадени опашки от желаещи да гласуват, но това се е случвало на всички избори до момента. Общинската администрация, която е отговорна, не е предприела действия да образува още една секция поради големия брой хора, които са вписани в нея.

За чужбина – всички 755 секции са работили или работят към момента. Въпреки сериозния проблем с липсата на част от членовете на СИК, които не са се явили днес на работа, навсякъде е имало и има кворум. Отворени са всички секции в САЩ и Канада и вече се мисли как ще се приемат протоколите в края на изборния ден в чужбина.

"След един час затварят избирателните секции в Турция и започва периода, в който ще бъде особено важно ЦИК да обработи бързо пристигащите изборни книжа и материали от секциите извън страната. Няма сведения за някакви тежки нарушения извън страната", каза Цветозар Томов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна