Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 467

Спектакли мигранти

Емил Андреев
Снимка: Иван Русланов

В епизод 467 "Трамвай по желание" представя на своята публика един магически спектакъл с участието на писателя, драматург и сценарист Емил Андреев и театралния и кинорежисьор Светлозар Гагов.

За да изведат аналогии и поуки за съвременната ни действителност, двамата творци се връщат назад във времето, когато пиесата на Емил Андреев "Да убиеш премиер" е поставена от Светльо Гагов на сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Изпълнен с метафори и притчи, спектакълът печели сърцата на публиката, но по съображения за политкоректност е свален от сцена от тогавашния директор на театъра. Сред букета от познати и изгряващи звезди блести единственото участие в театрална роля на великия майстор на илюзионното изкуство, магът Астор, напуснал ни наскоро.

Заедно с тази история Светльо разказва за нестандартната си постановка на "Шинел" от Гогол, с участието на Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. А Емо ни препраща към посланията си като сценарист в премиерния филм "Блажения", определен след прожекция в Брюксел като явление от световна величина в киноизкуството.

Снимка – Иван Русланов, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна