Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Търсенето на газ в Европа ще отбележи рекорден спад през 2022 г.

Снимка: Алами/Ройтерс

Силно нарасналите цени на природния газ, нарушеното търсене на синьото гориво в промишления сектор и мерките за пестене на енергия ще намалят потреблението на газ в развитите икономики на Европа с 10% тази година, като това ще се окаже най-големият спад на европейското газово потребление в историята, посочи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своя тримесечен доклад за газовия пазар, оповестен в понеделник.

Прогнозата за спад с 10% в търсенето на природен газ в рамките на ОИСР - Европа отразява очакванията за по-високи цени на газа и амбицията на ЕС да намали потреблението на газ с 15% между август 2022 г. и март 2023 г. в сравнение със средната стойност за предходните пет години.

"Ако приемем средни метеорологични условия, търсенето на газ в жилищния и търговския сектор се очаква да остане под нивата от 2021 г.“, се казва още в доклада на МАЕ.

Поради главоломно високите цени и многото стеснения пазар на синьо гориво се прогнозира, че потреблението на природен газ в сектора за производство на електроенергия в Европа ще спадне с близо 3% тази година, докато промишленото търсене на газ се очаква да се сви с до 20%, прогнозира Международната агенция по енергетика.

Енергоемките индустрии в Европа, включително производителите на алуминий, мед и цинк, както и производителите на стомана, вече предупредиха властите в ЕС, че са изправени пред екзистенциална заплаха от скока на цените на електроенергията и газа.

След очаквания рекорден спад в търсенето на газ през тази година, Европа е изправена пред още една година на свиване на потреблението на газ през 2023 г., когато търсенето сред страните членки на ОИСР в Европа се очаква да намалее с нови 4% на фона на високи цени, прогнозира още МАЕ. Агенцията също така отбеляза, че "по-нататъшно потенциално прекъсване на доставките на руски газ създава допълнителен риск от влошаване на тази перспектива".

Кейсуке Садамори, директор на МАЕ за енергийните пазари и сигурност, коментира последния доклада:

"Перспективите за газовите пазари остават помрачени, не на последно място поради безразсъдното и непредвидимо поведение на Русия, която разби репутацията си на надежден доставчик. Но всички признаци сочат, че пазарите ще останат много напрегнати и през 2023 г.“.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол каза през миналата седмица, че газовият пазар може да бъде още по-затегнат през следващата година в сравнение с вече затегнатите пазари на втечнен природен газ (LNG) през 2022 г.

Междувременно газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват към 13.30 часа българско време с над 6% към 176 евро за мегаватчас, отправяйки поглед към двумесечните ценови дъна около и малко под 170 евро от последната десетдневка на септември.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна