Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 475

По следите на преоткритото време

Жаклин Вагенщайн и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 475 "Трамвай по желание" представя на своята публика осмото издание на единствения в света Международен кино-литературен фестивал "Синелибри".

Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време". "Преоткритото време“ е заглавието на седмия, последен том на тази словесна катедрала, където мъчителните мисли и безсъници на героя намират упование в творческия процес, единствен антидот срещу невъзвратимо еднопосочния времеви ход.

Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри" ще се състои между 8 и 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Програмата ще се реализира с подкрепата на Столична община, Национален филмов център, съответните общини и със съдействието на множество партньори и съмишленици, които предстои да обявим. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Старт на фестивала на 8 октомври дава антиутопичната приказка "φ1.618" на режисьора Теодор Ушев, адаптация по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна