Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбите засега няма да се върнат в косовските институции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбите няма да се върнат в институциите в Северно Косово, докато не бъдат изпълнени поставените от тях условия: оттеглянето на решението на Прищина на регистрационните номера на автомобилите и сформиране на Общност на сръбските общини, заяви президентът Александър Вучич.

На 7 ноември всичките 10 депутати, избрани от сърбите в парламента на Косово, върнаха мандатите си, след като не беше намерено решение за искането на властите в Прищина регистрационните табели автомобилите на косовските сърби да бъдат подменени.

По-рано косовските сърби обявиха, че се оттеглят от участието си в парламента, администрацията и съдилищата на страната

През август в Брюксел е станало дума за предстоящите проблеми с личните карти и регистрационните номера.

„Тогава за личните карти Сърбия предложи нещо, което не ни е лесно, но е в рамките на нашата политика и на Отворени Балкани и което е невъзможно да бъде отказано, за да се преодолее тази ситуация”, каза Вучич, цитиран от агенция Бета.

Във връзка с френско-германското предложение за урегулиране на отношенията между Белград и Прищина Вучич поясни, че Сърбия е отговорила „на нон-пейпъра с нон-пейпър” и припомни, че преди няколко дни страната му е изпратила официален отговор на това предложение.

Във връзка с евентуално въвеждане на санкции срещу Русия, той заяви, че Сърбия вероятно ще успее да промени позицията си, единствено ако „над главата ѝ буквално виси Дамоклев меч”.

Засега, обаче, ситуацията не е такава, отбеляза Вучич.(БГНЕС)
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна