Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляваща селекция от френски филми в 36-тото издание на Киномания

Седем забележителни френски филма са включени в програмата на тазгодишната Киномания.

Първи ще видим „Брат и сестра“ на режисьора Арно Деплешен на 18 ноември в кино „Люмиер“, който ще даде официалния старт на Фестивала на френския филм. Завладяващата история за неизречени думи, потистнати чувства и дълго пазени тайни е с участието на Марийон Котийар и Мелвил Пупо в ролите на Алис и Луи - отдавна отчуждили се брат и сестра, на които им се налага да се съберат отново заради инцидент с родителите им. Със забележителната си игра Котийар прави вероятно една от най-добрите си роли до момента.

Филмът е с номинация от конкурсната програма на Кан.

Друга талантлива актриса – Леа Сейду ще видим във филма на режисьора и сценарист Миа Хансен-Льове „Една хубава утрин“. Сейду е в образа на самотна майка, която се грижи всеотдайно за болния си баща. Среща със стар приятел поставя началото на страстна връзка между двамата, въпреки, че той е обвързан. В ролята на отколешния другар и бъдещ любовник е Мелвил Пупо.Топла и затрогваща история за семейните ценности и взаимоотношенията между хората.

Прекрасните Шарлот Гензбур и Еманюел Беар блестят в носталгичния „Пътниците на нощта“ на Михаел Ерс. Елизабет е изоставена от съпруга си жена, майка на двама тийнейджъри, която започва работа в нощно радиопредаване, където попада на младата Талула и решава да я приюти в дома си. Филмът е въздействаща драма за отминаващото време и очарованието на градския живот, създаден с много кинематографичен усет.

На едно необикновено и „Пленително пътуване“ ще ни отведе филмът на режисьора Кристиан Карион с участието на Лин Рено и Дани Буун. Таксиметров шофьор с объркан живот качва 92-годишна дама в колата си, за да я отведе до старчески дом. Пътуването е изпълнено със спирки към миналото на възрастната жена, което разкрива драматичния й живот. Това своеобразно пътешествие поражда топло приятелство между шофьора и клиентката му и променя живота и на двамата.

Друга драматична история ще преживеем с филма „Стъпка напред“ на режисьора Седрик Клапиш. Балерината Елиз претърпява физическа и емоционална травма едновременно. Падане на сцената я лишава от възможността да танцува цели две години, а същевременно приятелят й я изоставя. Филмът проследява усилията и реабилитирането на Елиз, която бавно преустройва живота си и се насочва към съвременния танц, като става част от трупата на известен хореограф. В главната роля е Марион Барбо – звезда на балета на Парижката опера.

От света на балета се пренасяме в епицентъра на театралния живот с филма „Млади завинаги“ на режисьорката Валерия Бруни Тедески. Тя използва автобиографични елементи в продукцията си и пресъздава годините си на учение в прочутата школа на Патрис Шеро, която е сърцето на френския театрален живот в средата на 80-те години. Стела, Виктор, Адел и Етиен са млади хора със страст към театъра, приети в престижното училище на легендарния режисьор. Животът им е изпълнен с много емоции, любов, но и големи трагедии. Филмът е с участието на нашумелия френски актьор Луи Гарел.

Световноизвестният Жерар Депардийо пък ще видим във филма „Умами“, в ролята на прочутия готвач Габриел Карвен, който се отправя на пътуване до Япония с надеждата да открие тайнствения пети вкус, наречен именно умами.

Фестивалът на френския филм се осъществява в партньорство с Френския институт в България

Точните дати, часове и места на прожекциите може да видите на https://www.ndk.bg и на www.kinomania.bg

Киномания се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна