Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третата история във филма "Оцеляване"

Сноубордистът Владимир Павлов - 8 месеца след инцидента под връх Тодорка

5
Владимир Павлов
Снимка: Красимир Андонов

На 3 март март един от най-опитните български сноубордисти - Владимир Павлов, претърпява инцидент в Пирин. Той е първият българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядник, но попада в критична ситуация на родна земя, в планината, която познава достатъчно добре. 

Към връх Манаслу

На спускане от връх Тодорка, след поредица от усложнения в карането, удря дъската си в скала и с висока скорост изхвърча във въздуха. Прави десетина салта по стръмния и заледен склон, и след като спира, установява, че му се е разминало само със счупен крак, но е на място без обхват, недостъпно за каквато и да е помощ (България продължава да е единствената страна в ЕС без спасителен хеликоптер). Владимир все още не знае какво е станало с крака му, само усеща лепкавата кръв, която пълни обувката. Изправя се и започва да се спуска с борда до място с обхват, защото това е единствената му възможност да се спаси. (По-късно разбира, че е карал с крак, чиито основни кости са счупени изцяло, а едната е пробила вътрешната обувка). Помощта се забавя заради трудната проходимост от падналите по трасето лавини.

След инцидента

Как преживява всичко това - Владимир Павлов разказва в интервюто си за БНР ден, преди да влезе в болница "Пирогов", където претърпява поредната операция, този път - за изваждане на шините от оперирания крак.

Сноубордистът вярва, че тази зима ще може да кара отново. В интервюто казва, че при първа възможност смята да отиде до мястото на инцидента и да се спусне отново там, за да преодолее посттравматичния стрес. 

На спускане от връх Ленин (Авицена)

Историята му провокира написването на сценарий за филм, посветен на темата "оцеляване". Той включва още две истории на българи в планината, за които можете да прочетете и чуете тук:


Сценарист на филма е редакторът в новините Таня Иванова, а БНР е медиен партньор на проекта.

Интервютата с Владимир Павлов и Таня Иванова можете да чуете в звуковите файлове.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия