Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Без приета дефиниция за енергийна бедност България няма да получи втория транш по ПВУ

Сергей Станишев говори на дискусията "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените" в София
Снимка: БГНЕС

Без България да е приела дефиниция за енергийна бедност няма да получи втория транш от плащането по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това съобщи българският евродепутат Сергей Станишев по време на конференция, посветена на високите цени на енергията и решаването на проблема на домакинствата, които не могат да се отопляват.

"През януари България има намерение да поиска второ плащане по Плана за възстановяване от 1 милиард и 400 милиона лева. За да се случи това обаче, едно от конкретните изисквания, това е да има и дефиниция за енергийната бедност. Без нея няма да могат да се усвояват редица средства, свързани с обновяването на жилищния фонд, енергийната ефективност, които са заложени в Плана за възстановяване", каза Станишев.

Ако плащането се проточи във времето, това ще отложи и получаването на остатъка от сумата по плана, в размер на 10 млрд. лева, заяви Сергей Станишев. Затова той призова за политическа воля и взаимодействие между институциите за приемането на определение за енергийна бедност.

"Имаме нужда наистина от комплексна държавна национална политика за ограничаване на енергийната бедност и за конкретни мерки в подкрепа - и на бизнеса, особено на малките и средни предприятия, и на хората."

Станишев припомни, че страната ни е с най-много енергийно бедни в Европейския съюз и причината затова са ниските доходи. Заради това и домакинствата, които ще попаднат в дефиницията за енергийна бедност ще са най-много в Европа, допусна той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!