Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Русия няма да спечели тази война

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия повече няма да спечели тази война. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на речта си на Берлинската конференция по сигурността късно вечерта вчера.

Шолц изрично подчерта волята на държавите от НАТО да се защитават - Германия е мощен партньор, готов да действа, каза Шолц. В случай на нападение, каза той, Бундесверът ще "защитава територията на Германия, както и партньорите от НАТО, с всички средства, с които разполагаме".

„Русия трябва да разбере, че ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Икономически, финансово, хуманитарно, чрез ново изграждане на разрушената инфраструктура сега актуално и също така чрез оръжия“.

Шолц се позова на заплахите на Русия да използва ядрени оръжия на фона на войната в Украйна. "Докато държави като Русия притежават ядрени оръжия като част от своя потенциал за заплаха, НАТО естествено се нуждае от надеждна възпираща сила", каза той:

"Всичко останало би означавало да станем уязвими за изнудване".

По тази причина, каза той, германското правителство възнамерява да финализира поръчката за американския изтребител F-35 в близко бъдеще.

Самолетът е един от проектите за въоръжение, за които договорите за доставка трябва да бъдат сключени "преди края на тази година", каза Шолц.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна