Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Минеков: Случилото се в Народния театър е недопустимо за директора безобразие

Пресконференция на министър Велислав Минеков в Министерството на културата, 1 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър Васил Василев, но ще изчака резултата от назначената проверка. "Решението е в ръцете на директора. Ако той не извади сам себе си от блатото, то блатото ще бъде пресушено", каза Минеков и допълни:

"Моята позиция е достатъчно ясна - това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие и напълно недопустимо за директора, напълно. Аз съм възмутен изцяло, тъй като освен това, което се случи, имаше процедури, които бяха изключително обидни. Господин Морфов е получил обвинение, което обвинение е подписано от директора на театъра, вследствие на което той е бил подложен на разпит в полицията. Това е толкова унизяващо, колкото не знам дали си представяте".

Минеков не се ангажира с конкретен срок, в който може да приключи проверката в Народния театър, защото тя не е само финансова, а цялостна.

Актьорът Валери Йорданов, който вчера обръсна главата си в знак на протест срещу ръководството на театъра и прави подписка в защита на Морфов, каза, че се страхува за живота си:

"Вечерта, когато играехме представлението "Хъшове" на Александър Морфов при препълнен салон, в антракта на спектакъла една от стените, по които трябва да се катеря, падна. Двама души пострадаха, извика се линейка, може и да е случайно, кой знае".

С отворено писмо 47 актьори от Народния театър подкрепиха директора Васил Василев. В него те твърдят, че той е поканил известни европейски режисьори, открил е нови сценични пространства, възстановил е неправомерно свалени представления и е повишил заплатите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна