Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да украсим елхата с ръчно изработени играчки от… глина

Няма точно правило кога да започнем украсяването на коледната елха, но според едно от разпространените вярвания, това се прави на 6 декември – Никулден. И, разбира се, няма нищо по-хубаво от това да накичим дръвцето с ръчно изработени играчки. При това направени от… глина.

Мястото, където може да се запознаете с начина им на изработка и сами да разкриете тайните на глината под вещото ръководство на Мария Василевска, е грънчарската работилница в комплекса "Старинно Карлово". Комплексът, разположен в Централна България, обединява пет емблематични къщи-паметници на културата, а една от тях – възрожденският Бухалов хан – е превърната в "Център за занаяти и културни традиции".

Бухаловият хан
"В работилниците ни всеки може да изработи нещо с ръцете си, а за Коледа предлагаме заготовки, които се изрязват от глина със специални формички – обяснява Мария Василевска. – Това е един от най-простите, най-разпространените и достъпни методи на работа. Използват се различни видове глина, а изпичането става в огнеупорни пещи. От посетителите не се изискват специални умения, а само желание и повече старание."

Истинският майсторлък обаче си проличава в детайлите. Разнообразните фигурки на Мария – ангели, камбанки, снежни човеци, еленчета, снежинки, звездички, са направени изключително прецизно, а за рисуване върху меката глина със сигурност са нужни твърда ръка, сериозни умения и усет на творец. Защото всяка от играчките се оформя и рисува индивидуално, за да придобие завършен вид.


В ръчно изработените изделия майсторът влага и голяма част от себе си – споделя Мария Василевска. – Колкото до глината, тя е много благодатен материал, податлив, икономичен, много приятен за работа. За суровата глина първоначално са нужни повече усилия и здрави ръце, за да се омеси хубаво, след това тя се разточва с определена дебелина, и с нежност и внимание се оформят изрязаните фигурки.“

Мария Василевска работи и на автентично грънчарско колело, на което извайва изящни камбанки. А ето как майсторката пренася коледния дух в своите изделия:


"Създавам си атмосфера – запалвам свещ, пускам хубава коледна музика и ползвам за украса на фигурките цветовете, които са характерни за коледния празник – бяло, зелено, червено, сребристо и златисто. Всеки от нас има нещо, което е заложено в него и той трябва да го открие и да го извади от себе си и да го претвори в материалния свят – убедена е Мария Василевска. – Човек трябва да опита различните занаяти, които са достигнали до нас от изконна древност, и ние трябва да ги запазим и съхраним. Когато човек започне да твори, независимо дали ще рисува, дали ще шие, дали ще тъче, този творчески процес изважда от него най-доброто. Когато човек опита и намери своето, това му храни душата."

Всяка вещ, сътворена от сръчните ръце на днешните майстори в Бухаловия хан не е просто аксесоар, предмет, красива покупка. Тя е състояние на духа, завладяваща магия, която винаги кара човек отново да се връща в Карлово.

Снимки: Туристически комплекс "Старинно Карлово"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна