Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на индикатора на икономическата активност в България през третото тримесечие

Индикаторът на икономическата активност (ИИА) в България се забави леко през третото тримесечие, като основен двигател беше неговия цикличен компонент, показват последен доклад на финансовото министерство, публикуван във вторник.

Предварителната оценка на съставния индикатор за третото тримесечие показа по-ниска, но положителна стойност от 0,51 пункта спрямо 0,67 пункта през второто тримесечие. Спадът в цикличния компонент, който започна през втората половина на предходната година, се задълбочи допълнително и достигна стойност близка до 0 през третото тримесечие, и беше основният двигател за низходящото движение на ИИА. Предварителната оценка на съставния индикатор все още дава индикации за растеж на икономическата активност, но е налице тренд на забавяне.


Влошената позиция на ИИА през третото тримесечие се обуславяше преди всичко от показателите, отразяващи външната среда в т.ч. БВП и индекс на промишленото производство в ЕС 27.

През следващите периоди тези развития могат да окажат негативно влияние на свързаните с външната среда показатели в страната (индекс на промишлено производство, осигуреност с поръчките и очаквания на предприемачите в индустрията за цените), но отчетните данни все още не показват влошаване. Оценката за влиянието на показателите от вътрешната среда в т.ч. заети, бизнес климат, остава неутрална.

През третото тримесечие на 2022 г. оценената циклична позиция на композитния индикатор на еврозоната €-coin премина на отрицателна територия. Сигналите за отслабване на икономическата активност в еврозоната започнаха още през юни, а през септември €-coin отчете отрицателна стойност и се понижи до най-ниското си ниво от септември 2020 г. насам. Текущото развитие на показателя се дължеше основно на влошаването на доверието на фирмите и домакинствата, както и спада в индустриалното производство. Очакванията са тези развития да окажат негативно влияние върху цикличната позиция на българската икономика.


Предварителната оценка на ИИА дава индикация за забавяне на икономическата активност в страната през третото тримесечия на 2022 г., докато оценката за реалния растеж на БВП ще се колебае около отчетените темпове през първото полугодие, заключва финансовото министерство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна