Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Възобновяемата енергия ще бъде основен източник на електричество през 2025 г.

Възобновяемите енергийни източници са на път да изпреварят въглищата и да станат най-големият източник на електроенергия на планетата до средата на това десетилетие, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В доклада си Renewables 2022, публикуван във вторник, МАЕ прогнозира голяма промяна в световния микс от електроенергия във време на значителна нестабилност и геополитическо напрежение.

"Първата наистина глобална енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, предизвика безпрецедентен импулс за възобновяеми енергийни източници", се казва в него, като се посочва:

"Възобновяемите енергийни източници ще се превърнат в най-големия източник на глобално производство на електроенергия до началото на 2025 г., надминавайки въглищата".

Според своята "основна прогноза" МАЕ очаква възобновяемите енергийни източници да представляват близо 40% от световното производство на електроенергия през 2027 г., което съвпада със спада на дела на въглища, природен газ и ядрено производство.

Глобално производство на електроенергия по технологии, 2015, 2021 и 2027 г.. според МАЕ


Анализът идва във време на огромен срив на глобалните енергийни пазари след започналата през февруари инвазия на Русия в Украйна.

Кремъл беше най-големият доставчик както на природен газ, така и на петрол за ЕС през 2021 г., според данни на Евростат. Износът на газ от Русия за Европейския съюз обаче се понижи рязко тази година, тъй като страните членки се опитват да диверсифицират доставките си далеч от Русия.

С оглед на това големите европейски икономики се опитват да укрепят доставките от алтернативни източници за предстоящите по-студени месеци, а и след тях.

В изявление, публикувано заедно с доклада си, МАЕ подчертава последиците от настоящата геополитическа ситуация.

"Глобалната енергийна криза води до рязко ускоряване на инсталациите за възобновяема енергия, като общият ръст на капацитета в световен мащаб се очаква почти да се удвои през следващите пет години“, се казва в него.

"Загрижеността за енергийната сигурност, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, мотивира страните все повече да се обръщат към възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, за да намалят зависимостта от вносни изкопаеми горива, чиито цени са скочили драстично“, добавя Международната агенция по енергетика.

В най-голямата си възходяща ревизия на прогнозата за възобновяема енергия, МАЕ сега очаква възобновяемият капацитет в света да нарасне с близо 2400 гигавата между 2022 г. и 2027 г., което се равнява като количество на "цялата инсталирана мощност на Китай към днешна дата".

МАЕ очаква електричеството, произтичащо от вятърни и слънчеви фотоволтаици (които преобразуват слънчевата светлина директно в електричество) да осигурява почти 20% от производството на енергия на планетата през 2027 г.

"Тези променливи технологии представляват 80% от увеличението на глобалното възобновяемо производство през прогнозния период, което ще изисква допълнителни източници на гъвкавост на енергийната система“, добавя агенцията.

Въпреки това МАЕ очаква растежът на геотермалната енергия, биоенергията, водната енергия и концентрираната слънчева енергия "да остане ограничен въпреки критичната им роля в интегрирането на вятърната и слънчевата фотоволтаична енергия в глобалните електрически системи".

Фатих Бирол

Изпълнителният директор на МАЕ - Фатих Бирол каза, че глобалната енергийна криза е тласнала възобновяемите енергийни източници "в изключителна нова фаза на още по-бърз растеж, тъй като страните се стремят да се възползват от предимствата на енергийната си сигурност".

"Светът е готов да добави толкова много възобновяема енергия през следващите 5 години, колкото през предходните 20 години“, каза Бирол.

Шефът на МАЕ добави, че продължаващото ускоряване на възобновяемите енергийни източници е "критично" за запазване на "вратата отворена за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C".

Целта от 1,5 градуса по Целзий е препратка към Парижкото споразумение от 2015 г., което цели "ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса, за предпочитане до 1,5 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалните нива".

Намаляването на създадените от човека емисии на въглероден диоксид до нула до 2050 г. се смята за решаващо, когато става въпрос за постигане на целта от 1,5 градуса по Целзий.

В предишен доклад по-рано тази година Международната агенция по енергетика заяви, че инвестициите в чиста енергия могат да са на път да надхвърлят 2 трилиона долара годишно до 2030 г., което представлява увеличение от над 50% в сравнение с днешна дата.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна