Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш британски министър зове за повече генератори в Украйна: "Зимата идва"

Снимка: Pixabay

Във Великобритания бивш министър от Консервативната партия цитира известния сериал „Игра на тронове“ / Game of Thrones / в призив към правителството да изпрати повече генератори в обхванатата от война Украйна. 

Депутатът Марк Франсоа призова Даунинг стрийт да стартира схема „Мощност за Украйна“, за да се гарантира, че гражданите в страната ще имат достъп до електричество през зимата.

От Украйна непрекъснато пристигат съобщения, че Русия нанася поражения на електрическата мрежа на страната, оставяйки много хора без светлина и топлина. В изявление пред депутатите в Камарата на общините Марк Франсоа заяви:

„В „Игра на троновете“ се казваше, че „зимата идва“ и никой не е по-наясно какво означава това от украинците“.

Франсоа допълни, че като член на парламентарната комисия за отбрана, наскоро завърнал се от Украйна, може да каже, че украинците отправят най-голям призив за оръжия, но вторият най-голям призив е за генератори, които да захранят обекти като болниците през зимата, ако бъдат нанесени още по-големи поражения от ракетните удари на руснаците.

Междувременно бе съобщено, че министерството на отбраната е сключило сделка за 223 милиона паунда с шведската компания Saab за закупуване хиляди противотанкови оръжия.

Те ще бъдат сглобявани в завод в Белфаст и доставени на британската армия. Част от британските запаси от противотанкови оръжия бяха дарени на Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна