Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен грейна коледна украса за 113 хил. лв.

Близо 113 хиляди лева струва коледната украса на Сливен, а изпълнителят на монтажа и демонтажа на светещите гирлянди и съоръжения е една и съща фирма от пет години. Това предизвика коментари сред сливналии и от Община Сливен се наложи да обяснят защо тази фирма е предпочетена и има ли желаещи да участват в публичната поръчка. Освен това се обсъжда и къде е част от старата украса и реални ли са цените на новите съоръжения.


Изборът за изпълнител за поставянето на градската коледна украса разбуни духовете в града. Зам.-кметът Пепа Чиликова обясни ситуацията:

"За нас, разбира се, винаги е по-добре да са повече участниците. Това ще повиши конкуренцията и ще предоставим по-добра услуга. Тази година е такава ситуацията – една фирма се е включила. Не мога да дам обяснение защо други фирми не се включват, но със сигурност и нашето желание е винаги да има повече участници".

"Това не е евтина дейност, защото тя е свързана с извършване в много кратки срокове, с много хора, техника, съоръжения и най-вече е свързана с това да е монтирана безопасно. Това със сигурност влияе при формирането на цената. Тази година също и в тази дейност има завишение на цените", добави Чиликова. Най-новите елементи от украсата са разположени на площада пред Общината – ботушът на Дядо Коледа, който струва около 15 хил. лв., и джудже – на цена близо 10 хил. лв.


Заради вятъра в града монтажът на съоръженията и светлините има специфика, посочи още тя.

Вчера община Сливен разпространи и прессъобщение по темата, в което се казва: „че сравнено със сумите, които са заделили от съпоставими със Сливен областни градове, цената е сред най-ниските в страната. Обявената процедура за тази година е за цена до 113 хиляди лева. Сумата ще бъде определена окончателно в зависимост от общите дейности, които ще се извършат. Тя включва монтаж, демонтаж и закупуване на определени елементи“.


В съобщението до медиите се допълва още, че е гордост за Общината, че през последните години не ползва отсечени многогодишни дървета, а украсява празнично посадената пред сградата елха, която вече е 7,5 метра. 

Снимки: Стоян Радев

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!