Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: ДБ не може да подкрепи първия мандат за кабинет

Снимка: БГНЕС

"Демократична България" не може да подкрепи първия мандат за съставяне на редовно правителство. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов по време на първата среща с номинирания от ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски.

Христо Иванов мотивира позицията с решението на колективните органи на коалицията.

Пред Николай Габровски, който беше заедно със заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев и с председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, Иванов уточни обаче, че, ако мандатът на ГЕРБ с кандидат за премиер Николай Габровски е успешен, "Демократична България" ще е готова да работи по конкретни теми, с които коалицията има общи виждания с ГЕРБ.



Номинираният за премиер от ГЕРБ Николай Габровски заяви, че се стреми към нов подход в политиката. Той гарантира пред представителите на "Демократична България", че няма да прави компромис с антикорупционното законодателство. И обяви, че ще търси конституционно мнозинство за създаване на механизъм за контрол на главния прокурор.



Николай Габровски съобщи, че документ за правителство ще бъде изготвен в най-скоро време, като посочи, че в него ще има експерти, по-отдалечени от различните партийни структури, като посочи, че някои от имената са с безспорна репутация.

Снимка: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна