Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи на сърцето всеки понеделник в бургаска болница

Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед“ обявява безплатни прегледи на сърцето всеки понеделник. Кампанията, която стартира на 12 декември ще продължи до края на март 2023 г.
Д-р Диян Господинов, кардиолог от МБАЛ „Бургасмед“ изтъква, че обявените прегледи в настоящия есенен и предстоящ зимен сезон имат за цел провеждането на адекватен скрининг. „Ще профилактираме освен хората с известни сърдечно съдови заболявания, а също и тези в рисковите групи, които все още нямат или поне не знаят за подлежащо сърдечно съдово заболяване“, посочи той.
Прегледът ще бъде максимално коплексен, като освен стандартна електрокардиограма и измерване на кръвно налягане, ще включва и при необходимост ехокардиография. Ще бъдат дадени насоки за провеждане на лабораторни, образни и други изследвания, ако резултатите от прегледа налагат това.
Дори да нямаме оплаквания е желателно профилактичните прегледи да стартират от 40-годишна възраст и при липса на симптоматика да се повтарят на всеки 2-4 години, подчерта кардиологът.
„Ниските температури и зимният сезон се считат за критичен период  за пациентите със сърдечносъдови заболявания, причинявайки спазъм на периферните и коронарните съдове. Това от своя страна води до намаляване на количеството на кислород, което достига до тъканите и съответно до исхемия (кислороден глад) на миокарда (сърдечния мускул)“, обяснява д-р Господинов и припомня, че ранно откритото заболяване е половината от лечението. 
Прегледите ще се провеждат всеки първи ден от седмицата от 14:30 до 17:00ч. след предварително записан час на телефон 0892 222 525 или на място на регистратурата на лечебното заведение.

По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна